Interessante jacks en broek voor de herfst

Met nieuwe regenjassen, waterdichte donsjacks en een hele interessante broek van H&M zijn wij zijn al klaar voor de herfst. Dat was maar goed ook, want het regende pijpenstelen de afgelopen week.

Eerst maar beginnen met de broek want H&M is nu niet meteen de eerste winkel waar je aan denkt als je buitensportkleding nodig hebt. Het gaat om deze waterafstotende parachutebroek. Deze sportbroek is in maat M met 125 gram de helft lichter dan mijn toch al zeer lichte buitensportbroek van Patagonia, de Womens Windshield Pants.

Waterafstotende parachutebroek van H&M

De stof van de parachutebroek lijkt wel gemaakt van tentdoek (parachutedoek) en is zeer licht. De broek is winddicht. De als zijde aanvoelende stof waait tegen je been aan en dat geeft al verkoeling. Toch is de broek niet te koud tijdens een wandeltocht door de regen. Het is 16 graden en het waait flink. De regendruppels blijven op de stof liggen. Ook is de broek niet warm in de zon. De broek draagt door zijn ruime schnitt luchtig en de steekzakken zijn aan de binnenkant geheel van mesh, waardoor er circulatie ontstaat via de onderkant van de pijpen. 

Bewegingsruimte
De taille is elastisch en extra aan te trekken met een elastische koord voorzien van een tanka-sluiting. Onder in de pijpen zitten ook tanka’s. Het past bij het model maar het is denk ik ook handig om de pijpen hiermee wat gewicht te geven. De stof is niet elastisch maar ik heb nog nooit een broek gehad met zó veel bewegingsruimte. Meer dan een elastische sportlegging. Dat komt behalve de ruime pasvorm ook door de stof die bijna niets weegt.

H&M Waterafstotende parachutebroek

Ik vind het een zeer interessante broek. Zeer lichtgewicht en compact en het geeft ook nog bescherming tegen de elementen. Technische gegevens worden door H&M niet gegegeven hoe de broek waterafstotend is gemaakt, of het bijvoorbeeld een PU-coating heeft. Echt waterdicht zal de broek niet zijn, de naden zijn niet getaped. Voor 31 euro kan je je hier geen buil aan vallen. De broek is verkrijgbaar in lichtgrijs en zwart.

Regenjacks

Onze regenjacks waren op. Vorig jaar hadden we hun leven nog een jaartje kunnen rekken met een middel dat de DWR, de waterafstotendheid van de buitenstof, herstelde. Maar nu vonden we het niet verantwoord meer om er mee naar Noorwegen op vakantie te gaan. Na een fietstocht door de regen bleken onze Rab-jasjes lek. Erg jammer, want deze Flaspoint 2 jasjes waren erg licht en compact. In hun zakje gepropt zijn ze ongeveer zo groot als een bol wol. Helaas worden ze niet meer gemaakt.

Borstzak van de Rab Latok Paclite

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, dacht ik. Kan ik eindelijk die felbegeerde Visp van Enlightment Equipment aanschaffen. Net zo licht als de oude jassen maar met ventilatieritsen in de oksels (pit zips). Niet echt een mooi vormgegeven jack maar licht en functioneel. Helaas, de Visp blijkt uitverkocht of wordt niet meer gemaakt. Hetzelfde geldt voor de Helium van het merk Outdoor Research. Nu moesten we verder op zoek.

Ventilatierits in voorkant Norrøna Falketind Paclite regenjack

De keuzes zijn uiteindelijk gevallen op een oranje-ish Rab Latok Paclite voor Dave en een rode Norrøna Falketind Gore-Tex Paclite voor Belle. Kleuren die goed opvallen in het verkeer, hoewel geel of oranje beter zou zijn dan rood. Beide jassen zijn van Gore-Tex Paclite Plus, dus voorzien van een wat dikkere laag dan ‘gewone’ Paclite. De stof is niet zo licht en compact als een jack van Pertex Shield. In maat M weegt de Latok 257 gram en de Falketind 222 gram.

Ventilatie
Het ademend vermogen van het Paclite membraan is ruim voldoende en zelfs beter dan Pertex Shield. Nu is dat ademend vermogen van ademende stoffen als Gore-Tex beperkt in situaties met een hoge luchtvochtigheid, wanneer er minder verdamping mogelijk is. Daarom is het ook belangrijk dat een regenjack nog op andere manieren kan ventileren, vooral bij warmer weer. Voor ventilatie heeft Dave’s jack ritsen onder de oksels. Dit is zeer handig voor tussen de buien of als het licht regent.

Belle’s jack heeft aan de voorkant een rits die naar boven opent. Omdat je als fietser iets voorover zit, gaat de rits vanzelf iets open staan. Dit ventileert zeer goed, de lucht bereikt ook de rug. De ventilatierits moet wel dicht zodra het weer begint te regenen. Dit gaat makkelijk onder het fietsen omdat je dan de rits naar beneden trekt. Je hoeft dan niet de onderkant van de jas vast te houden, zoals bij het openen.

Dave showt de geopende okselrits van het Rab Latoc Paclite regenjack

Beide jacks hebben een goede capuchon die verstelbaar is via een koord met tanka achterop. De capuchon van Belle is eindelijk echt ruim genoeg voor gebruik met helm. Ook Dave kan zijn XL helm kwijt in zijn XL jack maar het houdt niet over. De mouwen van beide jacks zijn lang genoeg en zijn wat langer boven op de hand. Je kan ze strakker zetten met een stuk klittenband. Zet je de mouwen los, dan ventileert dit ook extra. Klittenband is hiervoor ideaal en beter dan elastiek in de mouw. De ritssluiting is éénweg. Eindelijk lijken we verlost te worden van die tweewegritsen die je nooit nodig hebt maar die elke keer een crime zijn om dicht te krijgen. Beide jacks hebben maar één zak, een borstzak.

De ruime capuchon van de Norrøna Falketind Paclite, Enduro korte regenbroek over Patagonia’s W’s Windshield Pants

Schade
Helaas ontdekten we na iets meer dan twee maanden dat Dave’s jack op twee plekken schade heeft in de zilverkleurige Paclite-laag. Dit terwijl de jas nog nauwelijks is gebruikt omdat we er nog niet mee op vakantie zijn geweest. Het lijkt wel zo’n laagje op een kraskaart, dat Paclite in zijn jas. De jas is terug naar Bever voor onderzoek. Niet dat we twijfelen aan Paclite. We hebben we regenbroeken van Berghaus van Paclite en die gaan echt al vele jaren mee. Met Belle’s jack van Norrøna is ook niets mis. Dus wellicht is het een productiefout.

Waterdichte donsjacks

Tot slot hebben we de waterdichte donsjacks gekocht van Nordisk. Het herenmodel heet Sol en het damesmodel heet Lodur. Het jack bevat een uitzonderlijke combinatie van eigenschappen: waterdicht en een donsvulling. Dat kan bij dit jack omdat de donskamers niet gestikt zijn maar gelast. Deze jacks hebben dit jaar een ISPO Award gewonnen op de Outdoor-beurs in München.

Nordisk waterdichte regenjack Lodur en waterafstotende parachutebroek van H&M

De waterkolom van deze jacks is zeer goed, drukwaterdicht: 20.000 mm. Het ademend vermogen is volgens opgave van Nordisk 20.000 MP. Dit is een meeteenheid die wij niet kennen. Normaal wordt het ademend vermogen van stoffen uitgedrukt in MVRT of RET, zie onze pagina Waterdichte, ademende stoffen (of de Wiki of alle andere Outdoor-sites). Bij de specificaties van het materiaal geeft Nordisk op hun site weer 40.000 mm op voor het ademend vermogen. Dit zijn vreemde meeteenheden. We moeten maar aannemen van Nordisk dat de jas dus heel goed ademt want het gebruikte ‘XD Tech’ membraan is van Nordisk zelf.

Pasvorm
Dave vindt het jack in zijn maat wat krap gesneden, het trekt in de oksels. Bij de buik is er wel genoeg ruimte. Wie brede schouders heeft kan beter een maat groter dan de eigen maat bestellen of voor lief nemen dat het hier wat strakker zit. Belle moest ook een maat groter bestellen dan haar normale maat. Het damesjack is niet super vrouwelijk getailleerd, wie dus een vrouwelijk figuur heeft met bredere heupen en cup C of groter, doet er goed aan direct een maat groter te bestellen. De banen van het herenjack lopen horizontaal in een lichte V en die van het damesjack zijn recht.

Deze jassen zijn gevoerd met premium kwaliteit wit ganzendons van 900+ cuin. Dat betekent dat er minder vulgewicht nodig is om tot een goede isolatie te komen. Het temperatuurbereik van dons is groot. De jas is zelfs nog niet te warm bij 16 graden.

Het gewicht van de jacks in maat M is voor het herenjack 270 gram (vulgewicht dons 75 gram) en het damesjack weegt 230 gram en heeft een vulgewicht van 63 gram.

Geen ANWB- maar een IKEA-stel in de waterdichte donsjacks van Nordisk

Dat de jacks handig zijn, daar kwamen we al snel achter toen we werden overvallen door een regenbui. Het enige nadeel zijn de verkrijgbare kleuren: beide jacks zijn in dezelfde twee kleuren verkrijgbaar: donkerblauw en kanariegeel. Als je als stel ieder een andere kleur wil, loop je samen in de IKEA-huisstijl.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter: