Voorbereiden

Trainen

Je kan niet 49 weken per jaar op kantoor zitten en dan verwachten dat je zó die berg oploopt of fietst. Train dus 49 weken per jaar. Ga wandelen/fietsen/kajakken/gewichtheffen om de rugspieren te trainen. Zorg dat je fit en sterk bent.

Trainen is nog een hele wetenschap, zie Trainingsleer.

Route plannen

Vakanties kunnen de mist in gaan als je op de bonnefooi gaat en hoopt dat het wel goed komt. Je verdwaalt, stuit op een tunnel waar je niet op de fiets door mag, het is een saaie of taaie weg, etc. Routeplanning met behulp van Google Maps/Earth en Basecamp voorkomt een groot deel van deze ellende en draagt bij aan een succesvolle reis. Het belang van het plannen van een route wordt herkenbaar beschreven op het blog Fietsers Afstappen.

Tweede voordeel is dat je je mentaal voorbereid. Of je het mentaal ook volhoudt is erg afhankelijk van je voeding. Eet pasta in plaats van rijst. Zorg voor voldoende calorieën.

Spullen in orde

Ga vanaf uiterlijk 3 maanden van te voren je spullen testen. Is de slaapmat nog luchtdicht, de tent nog waterdicht, lekt de brander niet? Zitten de schoenen nog lekker, past de buitensportbroek nog, is de regenjas nog waterdicht? Allemaal testen. En als je voor vervelende verassingen komt te staan kan je de kosten nog een beetje verdelen over de komende maanden.

Als je verandert van vervoersmiddel of accommodatie, dan zul je nieuwe spullen nodig hebben. Vaak heb je dan ook andere kleding nodig of schoenen. Sliep je voorheen in motels of B&B’s, dan heb je nu een tent nodig, brander, servies, bestek, slaapzak en -mat. Liep je en ga je nu fietsen, dan wil je een regenjack met een langer rugpand. En uiteraard fietsschoenen in plaats van bergschoenen. Zie voor tips om zaken aan te schaffen onder de verschillende submenu’s bij Uitrusting en kijk bij onze paklijsten om te zien of alles compleet is.

Proefdraaien

Testweekendjes op bijvoorbeeld een natuurcamping of NTKC-terrein hebben een aantal voordelen. Je test je uitrusting, je eigen conditie, je vervoersmiddel en je traint tegelijkertijd. En waarschijnlijk heb je een hoop voorpret. Je weet weer wat je nog mist of wat vervangen had moeten worden (eigenlijk al direct na de vorige reis). Maak aantekeningen en repareer/vervang/etc.

Reisverzekering afsluiten

Voor ziektenkosten in het  buitenland en repatriatie. Vergeet niet de groene kaart van je high speed e-bike.

Huis achterlaten

En dan is het zover. We trekken de voordeur achter ons dicht. Denk aan de volgende dingen als je je thuis achterlaat.