Vliegtuig

Vliegen

Het is echt heel krap in een vliegtuig. Vragen of je bij de nooduitgang mag zitten in verband met lengte.

Als je ’s avonds van de oostkust van de USA naar Europa vliegt, duurt de ‘nacht’ slechts twee uur, omdat het dan alweer licht wordt buiten. In de cabine wordt dan ook alweer ontbijt geserveerd en gaat het licht aan. Je kan sowieso toch niet slapen of rusten in het vliegtuig. Naar de VS vliegen is wat betreft tijd makkelijker: je moet wat langer opblijven en je wordt de eerste dagen lekker op vroeg wakker terwijl je voor je gevoel uren hebt uitgeslapen.

Jetlag

Om over de jetlag heen te komen de eerste paar dagen een wekker zetten, anders val je terug in het oude ritme.

Goedkope vliegtickets

Goedkope tickets via Airfare of NBBS Reizen.

Goedkoopste vliegmaatschappijen: Delta, Continental, United Airlines.

E-ticket

Soms creditcard tonen die gebruikt is om vlucht te betalen, soms ook kwitantie/reisschema nodig voor douane als bewijs voor retourticket.

Inchecken

Als je online incheckt, kan je je bagage bij fast-dropbalie kwijt. Online inchecken kan vanaf 12 of 24 uur van tevoren. Rugzak altijd inpakken in flightbag om de banden te beschermen.

Visa/ESTA/Waiver program

Op het groene formulier (waiver program) dat je als Europeaan moest invullen voor de douane om de Verenigde Staten binnen te mogen, moet je alle vragen op de achterkant met ‘nee’ beantwoorden. (Regels om de U.S.A. binnen te komen zijn inmiddels gewijzigd, je moet in 2017 een ESTA-forumulier invullen). Zie Visumcentrale. Let op: sommige sites vragen veel geld voor een ESTA-formulier, het kan goedkoper als je verder zoekt.

Voor veel landen buiten Europa is een visum nodig. Of je een visum nodig hebt kan je navragen bij de ambassade of het consulaat van je bestemmingsland.

Voor de volgende reis door/naar de EU via een vliegveld kan Dave het beste een Nederlands paspoort aanvragen om oponthoud bij de grens te voorkomen.

Bloedcirculatie

Als je last krijgt van opgezette voeten of enkels bij de lange opgevouwen zit in het vliegtuig (of touringcar) dan helpen wellicht speciale sokken om de bloedcirculatie te verbeteren. Je kan ze onder andere krijgen bij de ANWB van het merk Travel&Co.