OV, veerboot & vliegtuig

Op deze pagina vind je praktische informatie over vervoer per trein en bus, vliegtuig en veerboot.

Openbaar vervoer

Voor het plannen van reizen per openbaar vervoer zijn de volgende websites handig:

 • 9292.nl
  Voor het plannen van reizen van deur tot deur binnen Nederland, via tram, pont, bus, trein en metro.
 • NS International
  Voor het plannen van treinreizen in West-Europa.
 • Bahn.com
  Voor alle informatie over treinreizen in Europa.
 • Toandfromtheairport.com
  Engelstalige site over reismogelijkheden van en naar vliegvelden wereldwijd.
 • Google Maps
  Bij de routebeschrijving kan je onder andere kiezen voor OV.

Vliegen

Het is echt heel krap in een vliegtuig. Vragen of je bij de nooduitgang mag zitten in verband met lengte is er echter niet meer bij. Dat soort plaatsen heten nu ‘Economy Plus’.

Als je ’s avonds van de oostkust van de USA naar Europa vliegt, duurt de ‘nacht’ slechts twee uur, omdat het dan alweer licht wordt buiten. In de cabine wordt dan ook alweer ontbijt geserveerd en gaat het licht aan. Je kan sowieso toch niet slapen of rusten in het vliegtuig. Naar de VS vliegen is wat betreft tijd makkelijker: je moet wat langer opblijven en je wordt de eerste dagen lekker op vroeg wakker terwijl je voor je gevoel uren hebt uitgeslapen.

Jetlag

Om over de jetlag heen te komen de eerste paar dagen een wekker zetten, anders val je terug in het oude ritme.

Goedkope vliegtickets

Goedkope tickets via Airfare of NBBS Reizen.

Goedkoopste vliegmaatschappijen: Delta, Continental, United Airlines. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is.

E-ticket

Soms creditcard tonen die gebruikt is om vlucht te betalen, soms ook kwitantie/reisschema nodig voor douane als bewijs voor retourticket.

Inchecken

Als je online incheckt, kan je je bagage bij fast-dropbalie kwijt. Online inchecken kan vanaf 12 of 24 uur van tevoren. Rugzak altijd inpakken in flightbag om de banden te beschermen.

Bagage

De maximale afmeting van de bagage om mee te nemen in de cabine is afhankelijk van met welke maatschappij je vliegt. De afmeting 55 x 35 x 20 lijkt een veilige keuze. Het laagste maximumgewicht is 7 kilo. Ga er overigens niet vanuit dat je handbagage gratis kunt meenemen bij de goedkoopste tickets.

Er zijn verschillende regels per maatschappij over wat wel en niet meegenomen mag worden. Op dit moment neemt alleen Transavia elektrische fietsen mee maar de voorwaarde is dat de accu niet meer dan 300 wattuur is. Veel pedelecs zitten daar boven. Een labelprinter kan hier een oplossing bieden.

Zie Skyscanner voor meer informatie, je eigen vliegmaatschappij of Samsonite.

Fiets mee in het vliegtuig

Er zijn horrorfoto’s te vinden van wat er met je fiets kan gebeuren als je die meeneemt in het vliegtuig. Van een fiets die over het asfalt gesleept moet zijn achter een bagagewagentje of iets dergelijks want vork en stuurstang zijn bijna half doorgesleten. Zo’n fiets komt dus total loss aan. Het beste verpak je het frame van de fiets met leidingisolatiemateriaal en zet je een aluminium buisje voor tussen de voorvork, zodat deze niet platgedrukt kan worden als er allerlei bagage bovenop je fiets gestapeld wordt. De fietstassen kan je verpakken in wastassen om te voorkomen dat de haken van het ophangsysteem ergens achter blijven hangen op een transportband. Hoe het verpakken van de fiets voor transport in zijn werk gaat, daarvan heeft John Tellerman een video gemaakt:

John kiest ervoor om de fiets thuis in te pakken en in een hotel uit te pakken, dat voorkomt een hoop stress met inpakken en uitpakken op vliegvelden waar je een deadline hebt en vragen moet beantwoorden over je fiets aan voorbijgangers. Hij kiest er dus voor om met ingepakte fietsen in een taxi naar en van het vliegveld te gaan. De spullen voor transport, zoals de doos, blijven achter in het hotel. Volgens John werken hier de meeste hoteleigenaren aan mee, omdat ze allang blij zijn met dat je straks weer bij ze overnacht op de terugweg.

Visa/ESTA/Waiver program

Op het groene formulier (waiver program) dat je als Europeaan moest invullen voor de douane om de Verenigde Staten binnen te mogen, moet je alle vragen op de achterkant met ‘nee’ beantwoorden. (Regels om de U.S.A. binnen te komen zijn inmiddels gewijzigd, je moet in 2017 een ESTA-formulier invullen). Zie Visumcentrale. Let op: sommige sites vragen veel geld voor een ESTA-formulier, het kan goedkoper als je verder zoekt.

Voor veel landen buiten Europa is een visum nodig. Of je een visum nodig hebt kan je navragen bij de ambassade of het consulaat van je bestemmingsland.

Voor de volgende reis door/naar de EU via een vliegveld kan Dave het beste een Nederlands paspoort aanvragen om oponthoud bij de grens te voorkomen.

Bloedcirculatie

Als je last krijgt van opgezette voeten of enkels bij de lange opgevouwen zit in het vliegtuig (of touringcar) dan helpen wellicht speciale sokken om de bloedcirculatie te verbeteren. Je kan ze onder andere krijgen bij de ANWB van het merk Travel&Co.

Luchthavens

Vliegveldinfo.nl is een Nederlandstalige site met informatie over vliegvelden, zoals ligging en voorzieningen.

Veerboten

Een overzicht van veerbootverbindingen is te vinden op:

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2018