OV, veerboot & vliegtuig

Op deze pagina vind je praktische informatie over vervoer per trein en bus, vliegtuig en veerboot.

Openbaar vervoer

Voor het plannen van reizen per openbaar vervoer zijn de volgende websites handig:

Trein

 • 9292.nl
  Voor het plannen van reizen van deur tot deur binnen Nederland, via tram, pont, bus, trein en metro.
 • NS International
  Voor het plannen van treinreizen in West-Europa.
 • Treinreiswinkel
  Gespecialiseerd in treinvakanties, ook met de fiets.
 • HappyRail
  Eén platform voor alle treintickets (van de Treinreiswinkel).
 • Bahn.com
  Voor alle informatie over treinreizen in Europa.

Busstation van Glasgow, Schotland

OV algemeen (trein, bus, metro)

 • GoEuro
  Voor het plannen van trein, bus en vliegtuig internationaal.
 • Google Maps
  Bij de routebeschrijving kan je onder andere kiezen voor OV.

Fietsvervoer per bus

 • Soetens Fietsvervoer
  Om je fiets van het eindpunt of naar je startpunt van je fietsreis te transporteren. Voor als de fiets niet mee kan in de internationale trein. Rijden niet op Groot-Brittannië.
 • Fietsbus
  Te boeken via de Fietsvakantiewinkel: de fietsbus brengt je naar populaire fietsbestemmingen. Er zijn enkele reizen en retouren te boeken en je gaat samen met je fiets op de bus.

Veerboot naar Dover

Veerboten

Een overzicht van veerbootverbindingen is te vinden op:

Vliegen

Mocht je je fietsreis, die bij de voordeur is begonnen, moeten afbreken, of willen reizen naar continenten overzee, hier informatie over vliegen.

Het is echt heel krap in een vliegtuig. Aangeboden krijgen dat je bij de nooduitgang mag zitten, in verband met je lengte is er niet meer bij. Dat soort plaatsen heten nu ‘Economy Plus’.

Jetlag

Als je ’s avonds van de oostkust van de USA naar Europa vliegt, duurt de ‘nacht’ slechts twee uur, omdat het dan alweer licht wordt buiten. In de cabine wordt dan ook alweer ontbijt geserveerd en gaat het licht aan. Je kan sowieso toch niet slapen of rusten in het vliegtuig. Naar de VS vliegen is wat betreft tijd makkelijker: je moet wat langer opblijven en je wordt de eerste dagen lekker op vroeg wakker terwijl je voor je gevoel uren hebt uitgeslapen.

Om over de jetlag heen te komen de eerste paar dagen een wekker zetten, anders val je terug in het oude ritme.

Goedkope vliegtickets

Een aantal jaren geleden boekte je de goedkoopste tickets via Airfare of NBBS Reizen. Weet niet of dit nog actueel is.

Goedkoopste vliegmaatschappijen destijds: Delta, Continental, United Airlines.

Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is.

E-ticket

Soms creditcard tonen die gebruikt is om vlucht te betalen, soms ook kwitantie/reisschema nodig voor douane als bewijs voor retourticket.

Inchecken

Als je online incheckt, kan je je bagage bij fast-dropbalie kwijt. Online inchecken kan vanaf 12 of 24 uur van tevoren. Rugzakken en fietstassen altijd inpakken in flightbag om de banden en ophangsystemen te beschermen.

Bagage

De maximale afmeting van de bagage om mee te nemen in de cabine is afhankelijk van met welke maatschappij je vliegt. De afmeting 55 x 35 x 20 lijkt een veilige keuze. Het laagste maximumgewicht is 7 kilo. Ga er overigens niet vanuit dat je handbagage gratis kunt meenemen bij de goedkoopste tickets.

Er zijn verschillende regels per maatschappij over wat wel en niet meegenomen mag worden. Op dit moment neemt alleen Transavia elektrische fietsen mee maar de voorwaarde is dat de accu niet meer dan 300 wattuur is. Veel e-bikes zitten daar boven. Een labelprinter kan hier een oplossing bieden.

Zie Skyscanner voor meer informatie, je eigen vliegmaatschappij of Samsonite.

Fiets mee in het vliegtuig

Er zijn horrorfoto’s te vinden op het internet van wat er met je fiets kan gebeuren als je die meeneemt in het vliegtuig. Van een fiets die over het asfalt gesleept moet zijn achter een bagagewagentje of iets dergelijks want vork en stuurstang zijn bijna half doorgesleten. Zo’n fiets komt dus total loss aan. Het beste verpak je het frame van de fiets met leidingisolatiemateriaal en zet je een aluminium buisje voor tussen de voorvork, zodat deze niet platgedrukt kan worden als er allerlei bagage bovenop je fiets gestapeld wordt. De fietstassen kan je verpakken in wastassen om te voorkomen dat de haken van het ophangsysteem ergens achter blijven hangen op een transportband. Hoe het verpakken van de fiets voor transport in zijn werk gaat, daarvan heeft John Tellerman een video gemaakt:

John kiest ervoor om de fiets thuis in te pakken en in een hotel uit te pakken, dat voorkomt een hoop stress met inpakken en uitpakken op vliegvelden waar je een deadline hebt en vragen moet beantwoorden over je fiets aan voorbijgangers. Hij kiest er dus voor om met ingepakte fietsen in een taxi naar en van het vliegveld te gaan. De spullen voor transport, zoals de doos, blijven achter in het hotel. Volgens John werken hier de meeste hoteleigenaren aan mee, omdat ze allang blij zijn met dat je straks weer bij ze overnacht op de terugweg. Meer informatie in het verslag van de Wereldfietsbeurs 2019.

Visa/ESTA/Waiver program

Op het groene formulier (waiver program) dat je als Europeaan moest invullen voor de douane om de Verenigde Staten binnen te mogen, moet je alle vragen op de achterkant met ‘nee’ beantwoorden. (Regels om de U.S.A. binnen te komen zijn inmiddels gewijzigd, je moet in 2017 een ESTA-formulier invullen). Zie Visumcentrale. Let op: sommige sites vragen veel geld voor een ESTA-formulier, het kan goedkoper als je verder zoekt.

Voor veel landen buiten Europa is een visum nodig. Of je een visum nodig hebt kan je navragen bij de ambassade of het consulaat van je bestemmingsland.

Als je twee nationaliteiten hebt, en je paspoort is van een nationaliteit van buiten de EU, dan kan je het beste voor je volgende reis door/naar de EU via een vliegveld een Nederlands paspoort aanvragen, om oponthoud bij de grens te voorkomen. Reis je naar het land van je een van je nationaliteiten buiten de EU, reis dan met beide paspoorten.

Bloedcirculatie

Als je last krijgt van opgezette voeten of enkels bij de lange opgevouwen zit in het vliegtuig (of touringcar) dan helpen wellicht speciale sokken om de bloedcirculatie te verbeteren. Je kan ze onder andere krijgen bij de ANWB van het merk Travel&Co.

Luchthavens

 • Toandfromtheairport.com
  Engelstalige site over reismogelijkheden van en naar vliegvelden wereldwijd.
 • Vliegveldinfo.nl
  Nederlandstalige site met informatie over vliegvelden, zoals ligging en voorzieningen.

Treinstation Bruxelles-Midi

CO2 compenseren

Hier kan je de carbon footprint van je vlucht berekenen: Carbon Footprint Calculator.

Allerlei dingen die de moderne westerse mens doet levert uitstoot van CO2 op. Niet alleen reizen, maar bijvoorbeeld ook het verwarmen van je huis. Eén kind levert 58 ton CO2 per jaar per ouder op. En dat gaat ook door na jouw dood, ervan uitgaande dat je niet je kind overleefd (bron). Een vlucht van Amsterdam (AMS) naar Beijing (PEK) levert 0,58 ton kooldioxide op. Voor elk kind dat je op de wereld zet kan je dus met je partner vijf keer per jaar op en neer naar China vliegen. Hoe kan je al deze CO2-uitstoot compenseren?

Greenseat investeert in duurzame energie in ontwikkelingslanden. Je kan ook bomen laten planten, maar die worden gebruikt voor biomassa zodra ze volgroeid zijn omdat ze dan alleen nog CO2 omzetten maar niet opslaan. Dat veroorzaakt weer een hoop fijnstof en andere kankerverwekkende stoffen in de lucht. Gold Standard is een betrouwbaar keurmerk voor projecten waarmee CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Het wordt ondersteund door onder andere het Wereld Natuurfonds. (Bron: Milieu Centraal).

 

Pagina voor het laatst bijgewerkt: mei 2019