Beesten, insecten en parasieten

Deze subpagina’s behandelen allerlei dieren, insecten en parasieten waar je als reiziger last van kunt hebben. De informatie is te vinden op de volgende pagina’s:

Let op: we behandelen alleen gevaarlijke of lastige soorten die voorkomen in Noord-Amerika en Europa. Informeer goed welke dieren voorkomen in het landsdeel dat je zelf bezoekt.

Onschuldige ringslang in Flevoland

Het kan verstandig zijn je laten inenten tegen bijvoorbeeld:

  • hondsdolheid;
  • tekenencefalitis;
  • tetanus.

Hiervoor ga je in onze ervaring het beste naar de GGD in je gemeente. Zij weten het beste af van reizigersvaccinaties, wat je nodig hebt in welk gebied. Denk ook aan hepatitus A, malaria, etc.

Kimaat en andere gevaren
Naast dieren kunnen ook zaken als het klimaat (onderkoeling, oververhitting) en natuurlijke verschijnselen zoals lawines, overstromingen en dergelijke een gevaar vormen voor de mens, waarvan het goed is om te weten wat je moet doen als je ermee geconfronteerd wordt. Maar het grootste gevaar is de mens zelf. Er gaan meer mensen dood aan hartaanvallen omdat ze te hard de berg op lopen of in het verkeer op weg naar de natuur, dan in de natuur zelf door dieren en natuurlijke verschijnselen.

Gevaar wordt vaak enorm overschat. Kijk naar het aantal gevallen en bedenk hoe klein de kans is dat je zelf slachtoffer wordt. Wees niet bang maar blijf voorzichtig.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2020