Tentkamperen

Hoe sla je het beste je kamp op? Onderstaande afstanden zijn minimale afstanden. Dus kampeer minimaal 60 meter van het water af en zet je tent 100 meter bovenwinds/aan loefzijde van koken/voedselopslag.

kampopzet

Tent, voedselopslag en koken/afwassen opzetten in een driehoek, opstelling afhankelijk van de wind. Als dieren een van de hoeken ontdekken, blijft de andere hoek misschien onontdekt. Wordt de andere hoek wel ontdekt, dan leidt het reukspoor niet langs te tent.

In Nederland zijn de fijnste kampeerplekken voor mensen die op eigen kracht reizen (wandelen, fietsen) de natuurkampeerterreinen en paalkampeerplaatsen.

Tent opzetten

Zet je tent niet in de wind van het kampvuur van de buren, dan lig je in een rokerige tent.

Zorg dat in een vochtig klimaat de tent ’s ochtends in de zon staat, zodat deze droog wordt om in te pakken. In een warm klimaat wil je juist ’s ochtends wakker worden op een schaduwrijk plekje. Is het bewolkt en weet je niet waar de zon opkomt? Gebruik je kompas! De zon komt op in het oosten. Pas op als je onder bomen gaat staan: sommige naaldbomen lekken kleverige harsdruppels. Die kan je verwijderen met wasbenzine of terpentine.

Tussen de bomen is het warmer want droger dan op een open veld. Lager gelegen delen zijn kouder dan hoger gelegen delen. Dus dat idyllische dalletje bij het water kan je beter gebruiken om te gaan koken dan om je onderkomen op te zetten.

Ga in het terrein niet in een kuil staan met je tent, dan verzameld regenwater zich onder het grondzeil. Graaf een geultje (schepje nodig) om regen bergafwaarts om te leiden. Prik een paar gaatjes in het ondergrondzeil.

Zet de ingang van de tent aan de lijzijde, anders krijg je met regen meteen water naar binnen als je in- of uitstapt. De dichte kant van de tent kan ook beter tegen de wind. Begin met afspannen van de tent aan de achterkant.

Met een extra tarp aan de ingang kan je kookruimte creëren voor als het slecht weer is.

Test de plek waar je de tent wil opzetten even liggend uit. Niets zo irritant als een plek die schuin afloopt. En dat voel je altijd pas als je op bed ligt. Spreid je grondzeil uit en ga erop liggen, dan weet je meteen of je vlak ligt.

Als de grond heel stenig is, kan je ook een isolatiematje onder de binnentent leggen bij de instap, om de tentbodem te beschermen.

Duw haringen met de hand onder een hoek van 45 graden de grond in. Je kan een tweede haring gebruiken om de scherpe bovenkant erin te duwen maar pas op dat je deze haring niet krom duwt. Gebruik eventueel een steen maar nooit je voet: de kans is dan dat je de haring krom trapt. Duw de haring bijna helemaal de grond in.

Zet de scheerlijnen en andere aanspanlijntjes op zijn langst: zo kan je ze nog aanspannen als door vocht de lijnen slap gaan staan. Ook staat de tent met lange lijnen het meest stormvast. Ga er altijd vanuit dat het weer ’s nachts kan omslaan. Gebruik dus altijd alle scheerlijnen.

Hilleberg heeft voor al zijn tentjes een opzetinstructie op YouTube gezet. De tips zijn echter bruikbaar voor iedere tent:

Tent opzetten op bevroren grond

Maak de grond eerst sneeuwvrij. Neem naast je haringen neem in de winter een schroevendraaier of priem mee. Daarmee maak je makkelijker gaten in de bevroren grond. Vervolgens duw je de haringen in de met de priem gemaakte gaten. Giet water bij de haringen in de gaten en de haringen vriezen vast in de bodem. Zo staat de tent, ondanks een bevroren ondergrond, toch stevig.

Toiletteren

Toiletteren in de buitenlucht: wc-papier verbranden. Uitwerpselen begraven in kuiltje van 10 cm diep, minimaal 100 meter vandaan van trail, water en kamp.

Douchen

Je kan een Exped Schnozzle pumpbag gebruiken als douche door deze te vullen met water en aan een tak op te hangen. Er zijn ook speciale buitendouches te koop. Deze zijn vaak zwart, zodat het water opwarmt door de zon en met een speciale sproeikop.

Kampeerplek schoon achterlaten

Elk spoortje van kamperen uitwissen (leave only footprints, take only pictures). Zorg dat de kampeerplek er natuurlijker uitziet dan toen je arriveerde. Wis sporen uit van het kampvuur, leg stenen terug op hun plek. Verwijder gegraven geultjes.

Kamp opbreken, inpakken: 45 minuten. (Als we rustig aan doen: 1 uur douchen, 1 uur koffie en 1 uur opbreken).

Kamperen met tent

Niets is vervelender dan op grote campings terecht te komen waar je met je trekkerstentje tussen de caravans en campers staat. Als je liever sportief kampeert met een tent zul je je meer thuisvoelen op paalkampeerterreinen, natuurkampeerterreinen en kleinschalige kampeerterreinen bij een boerderij.

Organisaties

Natuurkampeerterreinen
De natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer liggen het mooiste. Veel andere ‘natuurkampeerterreinen’ zijn een hoekje van een grotere camping. De laatste paar jaar vinden we het steeds drukker worden op de natuurkampeerterreinen, ook met mensen die niet begrijpen dat dit terreinen zijn voor mensen die rust zoeken. Het lijkt allemaal wat commerciëler geworden. Dus zo langzamerhand verdwijnt het verschil met gewone campings rap. Om te overnachten op een natuurkampeerterrein dien je in het bezit te zijn van de kaart uit het Groene Boekje. Dit boekje is online te bestellen en verkrijgbaar bij de ANWB, Bever en vele andere outdoorzaken.

Paalkampeerterreinen
De paalkampeerterreinen is de enige legale plek waar je nog caravans kunt ontlopen maar het worden er steeds minder. Zeer primitief, zonder toilet of stromend water. Eigenlijk een plek om legaal te wildkamperen. België heeft ook paalkampeerzones.

Nivon
Het Nivon heeft soms een trekkersveld voor tenten naast hun natuurvriendenhuizen. Maar dat kan ook weer een terrein zijn waar je een natuurkampeerterreinkaart voor nodig hebt. Beetje verwarrend allemaal.

NTKC
Van de NTKC moet je lid zijn. De vereniging beheert ongeveer twintig kampeerterreinen verspreid over Nederland. Lidmaatschap haal je er alleen uit als je langere perioden achter elkaar op de terreinen verblijft. Het is een traditionele club met veel regeltjes. Zo mag je niet je fiets bij de tent plaatsen en moet je afwassen bij de tent. Verwacht ook corfee: het zelf schoonmaken van de toiletten hoort bij het kamperen bij de NTKC. De terreinen zijn niet vrij van caravans omdat de ‘oudere’ leden met een caravan mogen kamperen. ‘Ouder’ is iedereen die een bepaalde tijd lid is en boven de vijftig jaar. In de praktijk slaat dit ongeveer op alle leden. Leden die nog geen caravan hebben aangeschaft staan er met katoenen tent met veel haringen.

Vekabo
Plattelandslocaties van Vekabo.

SVR
Stichting Vrije Recreatie, kamperen bij de boer. De adressen op de SVR-site zijn alleen toegankelijk voor donateurs.

Buitenland
Kijk eens bij ECEAT en terreinen in het buitenland. De site van CommunityWalk geeft een overzicht van terreinen in binnen- en buitenland. Een andere term is ‘charmes’ campings of ‘rustiek’ kamperen.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: januari 2020

Een Reactie op “Tentkamperen

Reacties zijn gesloten.